SOCIETATEA ECOLOGISTA DIN MARAMURES

Strada Macului 3/52 Baia Mare 430352 Maramures Romania
Tel  004-0741-038662;004-0262-217198 
Fax 004-0262-275863;004-0262-217198 
E-mail ecologymm@yahoo.com ; ecologymm@arhimedes.ro
 
WWW.ARHIMEDES.RO/ECOLOGYMM


PREZENTAREA SOCIETATII ECOLOGISTE DIN MARAMURES:
-ONG-


1. SCOPUL SI OBIECTIVELE

SOCIETATEA ECOLOGISTA DIN MARAMURES, Organizatie Neguvernamentala - ONG-,înfiintat în anul 1991, în baza sentintei civile Nr. 85 din 21 noiembrie 1991, înscrisa în Registrul special privitor la persoanele juridice, la Judecatoria Baia Mare -Judetul Maramures- România.

Scopul Societatii Ecologiste din Maramures:
Societatea Ecologista, este o forma de actiune sociala cu caracter independent, umanist, pacifist, apolitic, având drept scop: protectia si apararea drepturilor omului, culturii, libertatea cultelor si nationalitatilor, precum si conservarea naturii si a monumentelor de orce fel, limitând si eliminând treptat efectele daunatoare asupra omului si a mediului, în vederea restabilirii echilibrului natural.
Societatea Ecologista, este o organizatie cu caracter permanent, care urmareste implementarea principiilor ecologice în domeniul social, spiritual, economic, stiintific, cultural, sportiv si de turism, sub semnul adevarului, credintei, binelui, întelegerii, frumosului si sperantei, pentru gasirea unor alternative ecologice viabile la solutionarea problemelor globale ale mediului si societatii, (articolul 2 din statut)

Obiectivele Societatii Ecologiste din Maramures:
• unirea tuturor organizatiilor si organismelor ce întretin relatii OM - MEDIU, în cadrul acestei societati, de a cunoaste si ocroti natura si mediul înconjurator;
• educarea omului prin participare directa la actiuni, în spiritul articolului 2 din statut;
• întretinerea de relatii cu organizatii similare din tara si strainatate;
• inventarierea surselor de poluare, limitarea acestora si eliminarea treptata a lor prin toate solutiile tehnice posibile, pentru sanatatea oamenilor si a generatiilor viitoare;
• informarea în permanenta a populatiei asupra gradului de poluare de orce fel;
• organizarea unei retele de formatii de tineri sau cluburi, în învatamântul preuniversitar sau universitar, în spiritul respectului fata de om - natura si Dumnezeu;
• organizarea de simpozioane, concursuri, expozitii si alte activitati, pe teme eclogice, de protectie a florei si faunei, a folclorului si obiceiurilor traditionale din Maramures.

2. ORGANIZAREA - CLUBURI SI MEMBRI-

Societatea Ecologista din Maramures are în componenta sa:
• Nucleul central al Societatii, format din specialisti în: geografie, geologie, hidrologie, topografie, biologie, botanica, zoologie, silvicultura, constructii, stiinte econmice, statistica si altele;
• „Clubul ECOSPORT-BAIA MARE”, Maramures - România. Presedinte Adrian Rusu• „Clubul ECOSPORT-TIBLES, TÂRGU LÂPUS”, Maramures,România. Presedinte Viorel Coroianu• „Clubul ECOART, BAIA MARE”,Liceul de Arta Baia Mare, Maramures, România Presedinte profesor Gheorghe Craciun
• „Clubul Ecologist Aurel Vlaicu” Arta Baia Mare, Maramures, România Presedinte profesor Susana Schiopu, Grupul Scolar Aurel Vlaicu str.Gheorghe Marinescu nr.1

• „Clubul Eco Floare d Colt, BAIA MARE”, Maramures- România. Presedinte profesor Luminita Tinc, Grupul Scolar Gheorghe Lazar, str. Victor Babes nr. 64 B
• “Clubul AEROBIC FEMINA”, BAIA MARE, Maramures- România. Presedinte Clara Pop .
 

INFORMATII DESPRE ORGANIZATIA NEGUVERNAMENTALA:

•Numele ONG-ului: Societatea Ecologista din Maramures;
•Nr. de înregistrare : persoana juridica înregistrata sub Nr. 85/1991, la Judecatoria Baia Mare;
•Adresa: Str. Macului 3/52 Baia Mare 430352 Maramures Romania ;
•Telefon: Tel  004-0741-038662;004-0262-217198, E-mail: ecologymm@yahoo.com ; ecologymm@arhimedes.ro; WWW.ARHIMEDES.RO/ECOLOGYMM
•Cont bancar; Banca „Raiffeisen BANK” sucursala Maramures, Baia Mare, Bd-ul Unirii Nr .18 Baia Mare România,
Cont nr: 1048326-ROL; 1048327-USD; 1048328-EURO

•Persoane de contactat:

-Radu Hoteai, presedinte, Tel. +40.262.275544,corespondenta în franceza,

-Mihai Moisei, vicepresedinte, Tel. +40.262.275544,corespondenta în engleza, spaniola, franceza, maghiara,

-Martin Pop, secretar, Tel.+40.262.223384 corespondenta în maghiara, germana,

3.REALIZARI

Activitatile Societatii Ecologiste din Maramures, sunt axate în special pe probleme de protectia mediului înconjurator si de educatie ecologica, cele mai importante actiuni intreprinse sunt:
Organizarea anuala de actiuni legate de "ZIUA PAMÂNTULUI-22 APRILIE", începând cu anul 1992, în colaborare cu Prefectura si Consiliul Judetean Maramures, ONG-uri de mediu din Maramures, Directia Silvica Baia Mare, Agentia de Protectie a Mediului, Sistemul de Gospodarie a Apelor Baia Mare si Directia Judeteana de Tineret si Sport, în cadrul acestor actiuni, se realizaza:
• plantari de arbori în cadrul " LUNA PADURII",cu tineri de la diferite scoli preuniversitare,universitati, ONG-uri si Cluburi de tineret;
•expuneri pe teme de protectie a mediului si ocrotirea naturii, vizionari de diapozitive, filme video realizate de ONG-uri si cluburi, expozitii de fotografii, afise
si desene pe teme ecologice, în special de combatere a poluarii;
•tiparirea si distribuirea de pliante, afise, autocolante si alte materiale vizuale; Activitatile se desfasoara în perioada 15 martie - 30 aprilie si se încheie cu un simpozion la nivelul Judetului Maramures, la care participa reprezentantii: Prefecturii, a Consiliului Judetean, ai universitatilor, liceelor, ONG-urilor, institutilor de profil privind protectia mediului,invitati de peste hotare, mass-media si populatia.
Aceste actiuni, sunt mediatizate de catre mass-media locala si nationala, pe durata actiuni.
Societatea Ecologista din Maramures, este membra a RETELEI ZIUA PAMÂNTULUI - EARTH DAY NETWORK - USA
Organizarea anuala de simpozioane de ZIUA MONDIALA A MEDIULUI 5-7 IUNIE, împreuna cu Prefectura si Consiliul Judetean Maramures, Agentia de Protectie a Mediului, ONG-uri si alte institutii. La aceste simpozioane participa si invitati din Ungaria, Polonia, Slovacia si Ukraina.
Organizarea anuala de TABERE DE EDUCATIE ECOLOGICA SI ECOLOGIZARE A ARIILOR PROTEJATE, cu participarea membrilor din cluburile Societatii si invitati din ONG-uri din tara si strainatate (HU,SK,PL,GB si UA).
Prin aceste tabere, participantii ( elevi, studenti), au stabilit relatii de prietenie si colaborare, în dezvoltarea durabila, între diferite nationalitati. Au fost realizate studii de cunoastere a florei si faunei din Carpatii Orientali. Membri cluburilor Socieatii,au partcipat la diferite tabere nationale si internationale (HU,PL,SK,UA).

" TISA SUPERIOARA, ZONA DE IMPORTANTA INTERNATIONALA IN PROTECTIA BIODIVERSITATII", proiect finantat de REC- Oficiul Local Român-. S-a tiparit o brosura având 48 pagini, care constituie BAZA DE DATE, al Râului Tisa de pe teritoriul Românei, dupa metodologia stabilita la Conferinta de la Montreux Switzerland-1990, privind aplicarea Conventiei de la RAMSAR, a zonelor umede.A fost organizat în 5-7 iunie 1997, un simpozion international cu participarearea reprezentantilor ONG-urilor din Ungaria, Slovacia, Ukraina si România, la care s-au evidentiat valorile naturale, starea ecologica, valorile culturale si altele, din arealul Tisei Superioare.

" ACTIUNI PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ECOLOGIC MONTAN PRIVAT, IN JUDETUL MARAMURES" proiect finantat prin Programul Phare, prin Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - FDSC- ROMÂNIA, în perioada 1997-1998. S-au întocmit documentatii de autorizare de catre Oficiul de Autorizare si Control al Turismului, pentru un numar de 78 de gospodarii din mediul rural, de a fi pensiuni sau ferme agroturistice.
Au fost tiparite si distribuite:
•Ghidul de comportament pentru personalul din activitatea de turism ecologic montan, rural privat;
•Catalogul locuintelor care practica turismul ecologic rural privat, în Judetul Maramures. Catalogul are 44 de pagini, prin care se evidentiaza facilitatile pe care le ofera cele 78 pensiuni sau ferme agroturistice.

"FORUMUL JUDETEAN AL ONG-URILOR DIN MARAMURES" organizat în 5-7 iunie 1998 în parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures, proiect finantat de Programul Phare, prin FDSC- România. Au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si regionale, ONG-urile din: Maramures, Suceava, Botosani,-România-; Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria; Zakarpatica- Ivano Frankivsk si Cernauti din Ukraina. S-a tiparit o brosura de 52 pagini si s-a discutat probleme privind relatiile între ONG-urile din Regiunea Euro Carpati, Programul Phare-Credo si altele.

Colaborarea la întocmirea lucrarii: "VALEA TISEI SUPERIOARE (The Upper Tisa Valley)", privind programul de aplicare a Conventiei Ramsar, de catre: Ungaria, România, Slovacia si Ukraina. Lucrare editata de Tisza Klub-Szolnok,Ungaria si Liga Pro Europa Târgu Mures, România. Lucrarea în limba engleza are 502 pagini.

" ACTIUNI PENTRU CREAREA REZERVATIEI TRANS-FRONTALIERA ROMANA-UCRAINIANA A BIOSFEREI IN MUNTII MARAMURESULUI". Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Agentia Carpatica de Dezvoltare Regionala- Rakhiv Ukraina, Consiliul Judetean Maramures, Directia Silvica Baia Mare, Academia Româna si Ministerul Apelor Padurilor si Protectiei Mediului.Finantarea proiectului a fost asigurata de UE prin Programul Phare Credo,în 1997-2000.
În cadrul acestei actiuni au fost intreprinse cercetari si studii geomorfologice, orohidrografice, climatice, floristice, silvice, faunistice, ecologice, socio-economice, în spiritul Strategiei de la SEVILLIA, privind functiile de conservare, dezvoltare si suport logistic, pentru o viitoare rezervatie a biosferei.
Prin acest proiect s-a stabilit un numar de sapte nuclee - zone centrale- cu specificitatea lor caracteristic geologica, floristica, faunistica si de reconstructie ecologica, totalizând o suprafata de 7411 hectare si cuprind : suprafete acoperite cu vegetatie forestiera (paduri din grupa II-a de protectie), goluri alpine, pasuni si terenuri degradate. Nucleeele sunt urmatoarele:
•Nucleul faunistic "NACLADOVATI",în prelungirea rezervatiei biosferei KUZIYSKI din Ukraina, în suprafata de 243 ha.
•Nucleul geologic, faunistic si floristic "ZASLAU-RUNC-HLUBOCHI", în defileul râului Viseu si pârâul Bistra în suprafata de 795 ha.
•Nucleul floristic si faunistic "SERBAN-POP IVAN-HUTUTEANCA-TOMNATIC-SEHLEANU",limitrof cu rezervatia biosferei MARAMOROSKIY din Ukraina,în suprafata de 1810 ha.
•Nucleul geologic, floristic, faunistic si reconstructie ecologica "FARCAU-VINDEREL-MIHAILEC-PETRICEAUA-CÂRLIGATURA" în suprafata de 1920 ha.
•Nucleul geologic, floristic, si faunistic "PIATRA SOCOLAULUI" în suprafata de 613 ha.
•Nucleul floristic si faunistic "LUDESCU-BOSOTIN-BUDESCU" în suprafata de 1100 ha.
•Nucleul floristic si faunistic "LUTOASA-PIETROSU BARDAU-PECEALU-BAITA" în suprafata de 930 ha.
Rezultatele au fost prezentate la întalnirile cu invitati experti din tara si strainatate de la Academia Româna, Domnii academicieni Nicolae Boscaiu si Dan Munteanu, de la Academia Ucrainana, Domnii academicieni Stephan Stoyko, Fider Hamor, Oleg Adamenco si Iuri Ciorubei, de la Centrul European pentru Conservarea Naturii domnul Vegh Mihai si de la Tisza Club Szolnok, Ungaria domnul Joszef Hamar.
Au participat de asemenea doamna Adriana Baz, director MAPPM-Romania domnul Cristian Stoiculescu, expert la Institutul de Cercetari si Amenajari silvice Bucuresti.
Academia Româna si Academia Ucrainei au dat avize favorabile de a se infiinta “Rezervatia Biosferei Muntii Maramuresului”
În cadrul acestui proiect, s-au desfasurat activitati de educatie ecolgica, prin tiparirea a : 1500 de bucati pliante si 1500 bucati afise cu tematica ecologica, de- asemenea a fost editata într-un tiraj de 1500 bucati carte : "Muntii Maramuresului- Baza de date privind fundamentarea înfiintarii rezervatiei biosferei", în limba româna,engleza si ucrainiana, continând 320 pagini,24 pagini foto-color si 5 harti.
Lucrarea “Baza de date privind fundamentarea înfiintarii Rezervatiei Biosferei Muntii Maramuresului” a fost prezentata în noiembrie 2000 la Baia Mare în prezenta unui numeros public în sala Prefecturii a Judetului Maramues. De asemenea a fost prezentata în iunie 2001 la Lviv, Academia Nationala de Stiinta a Ucrainei-Institutul de Ecologie Carpati si la Universitatea de Stat Uzbhorod-Facultatea de Biologie-Ucraina.
Societatea Ecologista din Maramures a întocmit conform metodologiei UNESCO-MAB de la Sevillia documentatia de nominalizare a Muntilor Maramuresului ca Rezvatie a Biosferei si transmisa UNESCO-MAB Romania, MAPPM, Prefectura Judetului Maramures si Consiliul Judetean Maramures în iulie 2001.
Documentatia a ramas în studiu datorita stadiului legislatiei române în privinta ariilor protejate fiind ca Legea privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei si faunei salbatice a fost promulgata abia la sfârsitul anului, sub nr. 462/2001.

4. PROGRAM DE DEZVOLTARE DURABILA

Societatea Ecologista din Maramures considera necesara, aplicarea unei politici ecologiste de DEZVOLTARE DURABILA, adica, de a pastra echilibrul între resursa si consum, respectiv, intre CAPITALUL NATURAL si ACTIVITATILE SOCIO-ECONOMICE, cea ce impune în viitor, o relatie, strict necesara, de echilibru.
În conceptul de protectie a mediului înconjurator, actiunile la care vom contribui în parteneriat cu autoritatile locale, regionale, nationale si internationale, alaturi de ONG-rile din CORIDORUL VERDE AL CARPATILOR, vor fi:

Colabolarea transfrontaliera privind “PERFECTIONAREA SISTEMULUI DE CONSERVARE TRANSFRONTALIERA VERKHOVYNA-UCRAINA”(Improvement of Transfrontalier Natur in Verkhovyna-Ucraina) –proiect finantat de UE Program TACIS la care Societatea Ecologista din Maramures este partenera si Domnul Filip Moisei, presedintele societatii este expert în derularea proiectului în perioda 2001-2004. Etapa I 2001-2003 a fost încheiata la 30 iunie 2003 la VERKHOVYNA-UCRAINA prin care s-a stabilit Rezolutia Primului Forum Transfrontalier Ucrainiano-Român ( Rezolution Cross-border Ukrainian-Romanian ) 28-29 iunie 2003 Verkhovena (în anexa).

“INITIATIVA BIODIVERSITATEA ÎN MARAMURES” (Maramures Biodiversity Initiative)
Actiunile Societati Ecologiste a urmarit realizarea obiectivelor pe termen lung de a crea arii protejate în Muntii Maramuresului, finalizarea acestora pot fi continuate numai daca lucram împreuna.
•Consortiul În septembrie 2000 a fost constituit Consortiul Local Maramures pentru implementarea actiunilor de conservare si managment a diversitatii biologice în Depresiunea Maramures având urmatoarea componenta:
-Prefectura judetului Maramures, Liviu Bechis, prefect;
-Consiliul judetean Maramures , Alexandru Cosma, presedinte;
-Agentia de protectie a mediului Baia Mare, Gheorghe Voinescu, inspector sef;
-Directia Silvica Maramures, Aurel Filip, director;
-Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, Iuliu Szekely;
-Societatea Ecologista din Maramures-ONG, Filip Moisei, presedinte.
Consortiul a împuternicit Societatea Ecologista din Maramures-ONG ca Agentie de Executie a proiectului ROM/02/G.41.
•Obiectivele proiectului:
-Conservarea biodiversitati si antropobiodiversitati;
-Reconstructia ecologica, constituirea perimetrelor de corectie a torentilor (model) si împadurirea terenurilor degradate;
-Dezvoltearea activitatilor socio-economice prin valorificarea completa si complexa a resurselor naturale într-o dezvoltare durabila;
-Dezvoltarea activitatilor de turism si conservarea peisajului natural;
-Educatie ecologica si constientizarea populatiei.
•Legiferarea ariei protejate
Societatea Ecologista din Maramures în baza contractului încheiat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare-PNUD-Romania, cu expertii sai si cu sprijinul Consortiului a realizat proiectul numarul ROM/02/G.41.
Au fost întocmite documentatiliile conform legii nr. 462/2001 în baza caruia s-au obtinut:
-HOTARÂREA Nr. 27 privind instituirea regimului de arie naturala protejata “Parcul Natural Muntii Maramuresului ”, al Consiliului Judetean Maramures din 18.03.2003;
Arialul Parcul Natural Muntii Maramuresului cuprinde o suprafata de 148850 ha, fiind încadrat în categoria V-a si include zece nuclee, zone strict protejate în suprafata de 8045 ha alaturi de 805 ha zone strict protejate prin legea nr. 5/2000. Suprafata de 8850 ha este încadrata în categoria I-a;
-REFERATUL privind crearea Parcului Natural al Muntii Maramuresului nr.688/08.10.2002 al Academiei Române-Filiala Cluj Napoca a Domnilor Academicieni Nicolae Boscaiu si Dan Munteanu;
-ACORDUL DE PRINCIPIU al Academiei Române-Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii de instituirea ariei protejate Parcul Natural Muntii Maramuresului, nr.8/22.01.2003, în temeiul legilor 137/1995, OUG nr. 236/2000 si Legea 462/2001;
-AVIZUL FAVORABIL de constituirea Parcului Natural al Muntii Maramuresului, în suprafata de 148850 ha conform Legii 137/1995 si Legii 462/2001
-DOCUMENTATIA conform Legii 462/2001 s-a depus la Ministerul Agriculturii, Apelor,Padurilor si Mediului-Directia Coservarea Naturii si a Diversitatii Biologice care a întocmit Proiectul Hotarârii de Guvern prin care se va aproba Parcul Natural Muntii Maramuresului.
•Finantarea
Consortiul local “Conservarea Biodiversitatii ”prin Societatea Ecologista din Maramures si expertul international a întocmit proiectul “Maramures Biodiversity Initiative” care este depus la PNUD-România si cu sprijinul GEF va fi finantat în perioada 2004-2007, daca va fi selectat pentru etapa II-a.
Proiectul prevede crearea conditiilor de protectie a biodiversitatii si dezvoltarea durabila a activitatilor socio-economice în viitorul parc.

PROGRAME OPERATIONLE ÎN STRATEGIA GENERALA DE DEZVOLTARE A COOPERARII TRANSFRONTALIERE ÎN REGIUNEA CARPATICA „CARPATHIA, 2003-2005”

Ungaria, Polonia, România, Slovacia si Ucraina
Regiunea Zakarpathia este promotarea programului de mai sus la care lucreaza în parteneriat administratiile din judetele, regiunile tarilor limitrofe.
Societatea Ecologista din Maramures prin domnul Filip Moisei participa ca expert la implementarea capitolului IV “Protectia Mediului a Naturii si Dezvoltara Rurala” împreuna cu domnul Gherghe Mojolic expert al Consiliului Judetean Maramures.

WWF- O EUROPA, MAI MULTA NATURA
Societatea Ecologista din Maramures va colabora în parteneriat pentru un studiu de fundamentare a zonei Somes/Tisa din judetele Maramures si Satu Mare privind spatiul integrat si managementul apelor care sa asigure o dezvoltare durabila si o conservare a boidiversitatii si în special în zonele umede.

"Repopularea Rezervatiei Pietrosul Rodnei cu Vulturul Barbos-Gypaetus barbatus" în parteneriat cu Academia Româna-filiala Cluj, Societatea Ornitologica Româna, Directia Silvica Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures. Proiect depus în cadrul Programului LIFE-Natura 2000 si înregistrat sub Nr. RO/007193- proiect care va fi reluat.

"Repopularea cu fauna piscicola, a principalelor râuri din bazinul Tisa Superioara Etapa I-a", proiect în parteneriat cu ONG-uri din Ungaria, Ukraina si cu Consiliul Judetean Maramures si Directia Silvica Baia Mare. Proiectul prevede repopularea afluientilor râurilor Viseu si Tisa, cu puieti de pastravi si lostrita. Proiectul fiind motivat de faptul ca ichtiofauna de pe râurile: Novat, Vaser. Viseu, Tisa, a fost grav afectata în urma accidentului ecologic din 10 martie 2000, prin ruperea barajului la Iazul Novat Exploatarea Miniera Borsa, cea ce necesita masuri de refacere a faunei piscicole, s-a solicitat finantarea proiectului, de la UE prin Centrul de Protectie a Mediului pentru Europa Centrala si de Est, Szentendre- Ungaria.

Organizarea actiunilor "LUNA PADURII", "22 APRILIE ZIUA PAMÂNTULUI" în perioada 15 martie -30 aprilie, anual, în parteneriat cu :Directia Silvica Baia Mare, Prefectura si Consiliul Judetean Maramures, Universitatea de Nord Baia Mare, Inspectoratul de Protectie a Mediului, Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, Directia Judeteana de Tineret si Sport Maramures si ONG-rile de protectie a mediului.

Manifestarile anuale dedicate "ZILEI MONDIALE A MEDIULUI-5 IUNIE", cuprind: în perioada 10-20 mai, amenajari de trasee turistice în Muntii: Oas-Gutin-Tibles-Maramuresului-Rodnei, de catre cluburile Societatii Ecologiste din Maramures, în parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures, Directia Judeteana de Tineret si Sport Maramures si altii;
-simpozion -ZIUA MONDIALA A MEDIULUI 2001 - în 5 iunie, în parteneriat cu Inspectoratul de Protectia Mediului, Prefectura si Consiliul Judetean Maramures; expozitie de foto si desene pe teme ecologice, în perioada 1-8 iunie 2001, cu premierea celor mai bune lucrari.

 PROGRAM PRIVIND RECONSTRUCTIA ECOLOGICA A APELOR DIN BAZI -NELE HIDROGRAFICE: MURES-CRISURI-SOMES si TISA SUPERIOARA DIN ROMÂNIA si UNGARIA.

•Se propune o colaborare între Guvernele României, Ungariei si Uniunea Europeana, privind actiunile minime ce ar trebui intreprinse pentru reconstructia ecologica, în spiritul AGENDEI 21- Capitolul 18, în domeniul "Protectia si gospodarirea apelor dulci", la care sa participe: autoritatile locale, organizatiile neguvernamentale si cetateni.

•S-a propus Guvernelor participante si ONG-urilor, de a se constitui în Sistemul Apelor Tisa si înfiintarea "INSTITUTULUI TISA", de catre: Tisza Klub, Szolnok-Ungaria; Organizatia Ecologica Tisa Klub, Kanjiza-Iugoslavia Societatea Ecologista din Maramures, Baia Mare-România; Oameni si Ape, Kosice-Slovacia; Tisza Ecocenter, Uzhgorod-Ukraina.
•Programul a fost distribuit în Români: Guvernului, MAPPM, Sistemelor de Gospodarire a Apelor Române, în martie-aprilie 2000.
Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Regionala ANDR, sustine acest program si este necesar pregatirea de proiecte de reconstructie ecologica, în cadrul acestei agentii:

RETEAUA PENTRU CONSERVAREA BIODIVERSITASII ÎN MARAMURES, constitue o colaborare cu ONG „GARDIN-TSA-RLM”,Solidarites Lorraine-Maramures-Roumaine din Franta.Presedinte al asociatiei BLOCH LIDIA-e-mail:gradinitsa@wanadoo.fr. În cadrul acestei colaborari se vor organiza seminarii marcari de trasee turistice, vizite în ariile protejate si alte activitati sub denumirea: „Educatie si protctie a mediului”

5. COLABORARI

Societatea Ecolcgista din Maramures, este dispusa de a colabora cu diferite instituti si ONG-uri din tara si strainatate privind: calitatea aerului,eliminarea si limitarea poluarii, calitatea apelor, gospodarirea, eliminarea poluarii, protectia si refacerea vietii salbatice; protectia biodiversitatii; - educatia ecologista; legislatie de mediu;, arii protejate, protectia naturii; turism ecologic, montan, privat, managementul deseurilor; silvicultura si economie forestiera, reconstructie ecologica, refacerea terenurilor degradate si redarea în circuit productiv si dezvoltarea pisciculturii în zone montane. Acest material este dat pe internet pentru a extinde colaborarea nationala si internationala a socitatii.

Societatea Ecologista din Maramures

Vicepresedinte,
Mihai Moisei

Baia Mare August 2006