bmsalvamont@gmail.com   0726686673   Dispecerat de Urgenţă: 112   Protecţia civilă: 982  

Date Generale

Scurt istoric al Salvamontului



La anul 1900, cu vanatorii dupa accidentati

Primele actiuni înitiate în tara noastra, pe linia salvarii de vieti omenesti pe munte, dateaza înca de la începutul anilor 1900, cand, în localitatile de la poalele muntilor Bucegi şi Fagaras (Brasov, Sinaia, Sibiu şi Busteni), pe langa asociatiile turistice existente la acea vreme, s-au organizat grupuri de salvatori alpini, formate din alpinisti, vanatori şi calauze, grupuri a caror activitate a fost consemnata în presa vremii. Cateva date mai importante despre aceasta activitate, pastrate în anuarele celei mai rennumite asociatii turistice din Transilvania (S.K.V.) sunt urmatoarele:

În anul 1904, la “Scoala de calauze” organizata de catre S.K.V., a fost tinut un curs special de prim ajutor în munţi.
În anuarul S.K.V. din anul 1906,avem descrierea unei operatiuni de salvare facuta de calauza Ion Cotofan din Avrig, în valea Pogradului.
În anul 1919, este organizat, în cadrul sectiei S.K.V. din Brasov, primul serviciu de salvare montană, avandu-l ca sef pe Iulius Teutsch.
În anul 1925, se organizeaza o alta echipa de salvare la sectia S.K.V. din Sibiu; dintre sefii acesteia ii enumeram pe Heinrich Hann vonn Hannenheis, mr. Oskar Hoing şi Karl Schobel.

Tot în 1925 se înfiinteaza un “pichet de salvare”, în cadrul sectiei sinaiene a asociaţiei “Hanul Drumetilor”.
În anul 1933 ia fiinta echipa de salvare montană a asociaţiei ”Costila” din Busteni.
În anul 1936 se înfiinteaza o alta echipa de salvare în cadrul Asociatiei Carpatine Ardelene din Brasov.




Inceputul începutului official

anii ’60
La începutul anilor ’60, turismul montan cunoaste o puternica dezvoltare. Zone ca Piatra Craiului, Bucegi, Fagarasul sunt tot mai mult cautate de turisti romani şi straini, facand imperios necesara înfiintarea unor formatii de salvare montană.

Anul 0, dupa Salvamont
Un grup de montaniarzi înflacarati, între care Aristide Stavros, Nicolae Jitaru, Mihai Sarbu, dr.Ioan Giurculescu, Alxandru Florcioiu, dr.Ludovic Gyorffy, Toma Boerescu, dr. Nicolae Ivan, încep demersurile în vederea legiferarii Salvamontului în Romania. Datorita înfluentei acestor persoane, în anul 1969, prin Hotararea Consiliului de Ministri cu nr.140, se pun bazele organizarii legale a primelor formatii Salvamont. Se prevedeau, între altele :

- Prevenirea accidentelor turistice şi organizarea actiunilor de salvare în munţi.

- Principalii raspunzatori pentru activitatea Salvamont sa fie: Consiliul National pentru Educatie Fizica şi Sport prin Federatia de Turism şi Alpinism, Ministerul Sanatatii, Ministerul Turismului şi Comitetul cu Problemele Consiliilor Populare.

Consiliile Populare din localitatile montane au primit sarcina de a organiza echipe Salvamont în randul carora sa fie selectionati alpinisti şi schiori pe baza de voluntariat. Au fost stabilite drepturile şi îndatoririle acestora şi a fost stabilita chiar şi o îndemnizatie de periculozitate.

Primele localitati nominalizate pentru organizarea de formatii Salvamont au fost: Campulung Muscel, Bicaz, Caransebes, Resita, Brasov, Predeal, Zarnesti, Bran, Victoria, Rasinari – Sibiu, Busteni, Sinaia, Borsa, localitati apartinand de 7 judete şi avand unnumar de 140 de salvamontisti. În decursul a 30 de ani lor li s-au adaugat şi alte centre salvamont, în prezent existand 36, cu peste 900 de salvamontisti.



Tot în 1925 se înfiinteaza un “pichet de salvare”, în cadrul sectiei sinaiene a asociaţiei “Hanul Drumetilor”.
În anul 1933 ia fiinta echipa de salvare montană a asociaţiei ”Costila” din Busteni.
În anul 1936 se înfiinteaza o alta echipa de salvare în cadrul Asociatiei Carpatine Ardelene din Brasov.




Revolutia în salvarea montană

Crearea ANSMR
Pana în anul 1990, evolutia Salvamontului din Romania a fost înceata, dar o data cu schimbarile survenite în viata romaneasca a avut loc şi o reorganizare totala a Salvamontului.
La 2 noiembrie 1991 are loc adunarea de constituire a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Initiatorul acestei asociatii a fost Gh. Dunaritiu, secretar al Federatiei Romane de Alpinism. Membrii fondatori erau în numar de 23. Presedinte a fost ales în unanimitate dl. Mircea Opris.

Marea realizare, meseria de salvamontist

Un salt spectaculos în evolutia activităţii de salvare pe munte din Romania, s-a datorat ANSMR-ului, care a avut ca scopuri principale: 
- afilierea la forul înternational CISA –IKAR, prin care salvamontul romanesc era recunoscut pe plan înternational şi prin care se puteau cunoaste noile tehnici si materiale de salvare.
- propunerea unui nou act normativ care sa raspunda necesitatilor actuale. Acest proiect se concretizeaza în anul 1996, prin H.G. 1269.
- reorganizarea Scolilor Nationale Salvamont.
- întroducerea meseriei de salvator montan în Nomenclatorul meseriilor.
Afilierea la CISA – IKAR le-o datoram colegilor din Salvamontul austriac, care ne-au sustinut în fata forurilor înternationale. Tot acestora le datoram şi participarea la un curs de pregatire înternationala, desfasurat în 1993, în Austria.

Noul act normativ, rezultat al activităţilor sustinute a ANSMR, are ca principale realizari, recunoasterea meseriei de salvator montan şi înfiintarea Seviciilor Publice Salvamont din cadrul Consiliilor Judetene şi Locale. Un ajutor deosebit în elaborarea acestui act normativ a venit din partea Ministerului Turismului, prin persoana d-nei Elena Stroia.

Primul Serviciu Public Salvamont cu angajati permanenti a fost înfiintat în anul 1997, în cadrul Consiliului Judeţean Brasov.

Legislatie Salvamont : Vizualizare