bmsalvamont@gmail.com   0726686673   Dispecerat de Urgenţă: 112   Protecţia civilă: 982  

Asociaţia Salvatorilor Montani Baia Mare

SALVARE - O baimareanca a cazut între stanci şi s-a accidentat, în localitatea Buteasa - octombrie 2010

25-10-2010 Ioana Oşan General Articol original

SALVARE - O baimareanca a cazut între stanci şi s-a accidentat, în localitatea Buteasa
25 octombrie 2010 | autor: Ioana Osan
http://www.emaramures.ro/stiri/40501/ACTUALIZARE-SALVARE-O-baimareanca-a-cazut-intre-stanci-si-s-a-accidentat-in-localitatea-Buteasa


O baimareanca în varsta de 35 de ani a ajuns la spital cu piciorul rupt dupa ce a cazut între stanci în localitatea Buteasa, în apropiere de raul Lapus. Femeia a fost salvata de salvamontisti şi jandarmi.

Duminica, 24 octombrie, în jurul orei 09.30, s-a primit un apel prin „112”, care sesiza faptul ca în localitatea Buteasa, în apropierea raului Lapus, o femeie a cazut între stanci. La fata locului s-au deplasat de urgenta doi jandarmi din cadrul GSI Somcuta Mare, care au gasit-o pe Andreea S., de 35 de ani, din Baia Mare, cazuta între stanci şi acuzand dureri la piciorul stang.

Alarmarea echipei Salvamont s-a facut în jurul orei 10.00, aceasta fiind solicitata sa întervina pentru scoaterea din defileu a unei femei suspecta de fractura femur stang. "La ora 10.40, echipa a ajuns la podul de la Codrul Butesii. Accidentul s-a produs la 1 km. în amonte de pod, pe malul stang al Lapusului", a aratat dr. Mihai Mulea, vicepresedinte Salvamont Baia Mare.

"Din cauza reliefului foarte accidentat s-a recurs la procedee tehnice deosebite pentru a aduce vicima la salvare, respectiv s-au amenajat doua tiroliene cu ajutorul carora s-a transportat accidentata peste raul Lapus. A fost necesara amenajarea tirolienelor deoarece relieful foarte stancos de pe malul stang nu permitea transportul accidentatei, în acelasi timp malul drept era mult mai accesibil pe o portiune de aproximativ 200 m", a explicat salvamontistul.

Persoana accidentata a fost transportata cu targa aproximativ 1 km pana la ambulanta, de unde a fost dusa spre Spitalul Judeţean Baia Mare, pentru învestigatii mai amanuntite. Femeia a fost diagnosticata cu “fractura picior stang”.