bmsalvamont@gmail.com   0726686673   Dispecerat de Urgenţă: 112   Protecţia civilă: 982  

Asociaţia Salvatorilor Montani Baia Mare

VASER 2008

29-07-2008 Mihai Moisei General

În dimineata zilei de 29.07.2008 din fata Cantonul Silvic Bardau, unde erau adunati grupul de turisti romani şi straini care asteptau evacuarea cu elicoperele, s-a format echipa de salvare cu urmatoarea componenta

1.Cpt. Vasut Zharia – commandantul Sectiei de Jandarmi Viseu – Borsa

2. Plt. Burdet Florin – Seful Postului de Jandarmi Montan Borsa

3. Plt.adj. Bud Ioan – subof .operativ în cadrul Postului de Jandarmi Montan Mogosa

4. Sg.maj. Man Ovidiu – subof. operativ în cadrul Postului de Jandarmi Montan Izvoare

5.Sg. maj. Biris Florin – subof. operativ în cadrul Detasamentului Mobil de Jandarmi Baia Mare

6.Sg. maj. Balaj Florin – subof. Operativ în cadrul Detasamentului Mobil de Jandarmi Baia Mare

7.Plt. Andreica Crinu – subof. Operativ în cadrul I.S.U. Sectia Viseu

8.Plt. Melniciuc Ghe. – subof. operativ în cadrul I.S.U. Sectia Viseu si

9.Mihai Moisei – Salvamont Baia Mare

pentru recuperarea corpului neinsufletit a lui Tomoiaga Adrian din Viseul de Jos.

 

Deplasarea a fost îngreunata de apele învolburate ale raului Vaser şi lipsa cai ferate. În prima ora am reusit sa parcurgem doar 500 metri din cauza traseelor ocolitoare pe care l-am urmat urcand şi coborand pe pantele abrupte ale versantilor, linia ferata fiind spalata de furia apelor.

Dupa 3 ore am ajuns la Izvorul Spaimei unde a avut loc tragicul accident. Tatal baiatului ne-a relatat desfăşurarea evenimentului.

Sambata 26.07.2008 garnitura de tren cu care coborau de la Faina a fost blocata de viitura care venea de pe Botiza, dupa care trenul a mers înapoi vreo 300 de metri. Adrian fiind speriat de cresterea nivelului apei si-a luat pelerina, a zis ca merge la Faina. Tatal lui l-a urmat, dar cand au ajuns în dreptul Izvorul Spaimei tocmai a venit viitura. Tatal lui s-a adapostit sub în brad şi cand s-a iutat spre fiul sau acesta statea drept şi era pana la genunchi prins în namolul care-l ducea încet spre rau. În momentul în care ajuns în dreptul Vaserului, apele învolburate l-au luat cu o viteza de nedescris..

Andreica Crinu asigurat cu doua corzi a traversat înot raul şi apoi cu ajutorul unei tiroliene s-a recuperat trupul neinsufletit a lui Adrian şi l-am transportat pana la paraul Botiza.

Elicopterul a coborar pana la un metru de sol la varsarea Botizei în Vaser şi am evacuat zona, Dupa survolul vaii Vaserului am aterizat pe stadionul din Viseul de Sus.

 

Salvamont Baia Mare

Mihai Moisei