bmsalvamont@gmail.com   0726686673   Dispecerat de Urgenţă: 112   Protecţia civilă: 982  

Asociaţia Salvatorilor Montani Baia Mare

ACŢIUNE SALVARE - septembrie 2010

27-09-2010 Ioana Oşan General Articol original

ACTIUNE SALVARE
– Femeie accidentata coborata de pe un versant de salvamontistii baimareni
14:00:56 27 septembrie 2010 | autor: Ioana Osan
http://www.emaramures.ro/stiri/39225/ACTIUNE-SALVARE-Femeie-accidentata-coborata-de-pe-un-versant-de-salvamontistii-baimareni


Salvamont Baia Mare a fost solicitat sa participe la o actiune de salvare a unei femei care a alunecat pe o panta foarte înclinata şi s-a accidentat. Interventia s-a desfasurat în dimineata zilei de duminica, 26 septembrie, în zona Valea Borcutului. Vicepresedintele Salvamont Baia Mare, dr. Mihai Mulea, a precizat ca alerta s-a dat în jurul orei 10.35, cand echipajul SMURD a solicitat sprijinul salvatorilor montani pentru a ajunge la femeia ranita.

Accidentul s-a produs pe versantul drept a unei culmi de pe Valea Borcutului, într-o zona foarte accidentata şi dificila de parcurs chiar şi pentru montaniarzi. O femeie - G.I. - în varsta de 50 de ani din Baia Mare a alunecat şi si-a fracturat tibia dreapta. Incidentul a fost semnalat prin 112, însa, din cauza reliefului accidentat, paramedicii ajunsi în zona nu au reusit sa o coboare pe baimareanca la ambulanta.

Femeii i s-a acordat primul-ajutor, iar între timp au fost chemati în sprijinul paramedicilor o echipa de la Salvamont. Cinci salvatori montani au urcat versantul. ”În cel mai scurt timp ne-am deplasat la locul accidentului, am localizat persoana accidentata şi am procedat la transportul acesteia cu mijloace specifice salvarii în munţi. A fost coborata cu ajutorul targii speciale UT 2000 şi a corzilor”, a spus dr. Mihai Mulea.

Dupa aproximativ 40 de minute, victima accidentului a fost coborata la drum şi urcata în ambulanta. Femeia a fost transportata la Spitalul Judeţean de Urgenta Baia Mare pentru îngrijiri medicale.